Gaziantep Travma Terapisi Merkezi
Travmatik yaşantılar bireylerin yaşamsal bütünlüğünü tehdit eden olaylardır. Örneğin deprem, sel gibi doğa kaynaklı afetler ya da savaşlar, terör, kazalar, cinsel ya da fiziksel saldırıya uğrama, işkence görme, çocuklukta yaşanan cinsel taciz ve tecavüzler, yaşamı tehdit eden bir hastalık tanısının konması, bir yakının kaybı gibi kişinin başa çıkma yetisini zorlayan durumlar travmatik olaylara örnek verilebilir.
Bireyler, travmatik olay sırasında veya sonrasında korku, dehşet, çaresizlik, utanç ve suçluluk gibi tepkiler verdiyse bu tür olaylar artık psikolojik açıdan travmatik olaylar ya da psikolojik travmatik olaylar (psikolojik travma) olarak adlandırılır.
Travmatik stres tepkileri kişilerin bu olayları doğrudan yaşaması, olaya tanık olması, bu tür bir olayın sevdiği birinin başına geldiğini öğrenmesi ya da bu olaylara mesleki kanallarla maruz kalması sonucu ortaya çıkabilir.
Travma sonrası görülebilen tepkiler tekil belirtilerden bozukluklara uzanan geniş bir yelpazede olup çok çeşitlidir. Psikolojik travmaların tedavisinde EMDR ve Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemlerinin etkinliği çok sayıda çalışma tarafından gösterilmiş olup uzun yıllardır güvenle uygulanmaktadır.
Travma Terapisi
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Travma Merkezi, Travma Terapisi ile travma yaşayanlara danışmanlık hizmeti vermek, afetlerin ve diğer travmatik olayların bireylerde yarattığı olumsuz etkileri azaltmak amacıyla kurulmuştur. DBE ülkemizde afet sonrası müdahale eğitimindeki boşluğu kapatmak üzere, kendilerini geliştirip becerilerini artırmak isteyen meslektaşlarımıza eğitim desteği sağlama görevini de sosyal bir bilinçle üstlenmektedir. DBE Travma Merkezi araştırmanın, yeni düşünce ve yaratıcılığın geliştirildiği, desteklendiği ve yaygınlaştırıldığı bir merkezdir.
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü çalışanları, 1999 deprem felaketleri, 2000 Hatay sel felaketi, 10 Eylül 2001 Taksim Bombalama olayı, 2002 Afyon depremi ve 2003 Ocak ayında gerçekleşen THY uçak kazası sonrasında yürütülen travmaya müdahale çalışmalarında aktif olarak görev yapmıştır.
Hedefimiz bu merkezin Türkiye’nin diğer bölgelerinde kurulacak Travma Merkezleri için bir model oluşturmasıdır.
Travma nedir?
Günlük rutin işleyişi bozan, aniden, beklenmedik bir şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar, travmatik yaşantılar olarak tanımlanabilir. Yaşanmış olan bir trafik kazası, doğal afet – deprem ya da sel – taciz ya da daha zorlayıcı bir yaşantı veya on beş yıllık evlilikte atılmış olan ilk tokat bu konuya örnek oluşturabilir. Biraz daha ayrıntılandırırsak;
Travmatik yaşantılar;
İnsan eliyle oluşanlar
Kaza ile olanlar:
Trafik, uçak, gemi vb. kazalar
Yangın, tüp patlaması,
Nükleer kazalar, grizu patlaması vb…
Bilerek oluşturulanlar:
Savaşlar,
Kitle katliamları, soykırımlar
Toplama Kampları
Tecavüz, Taciz
Terör eylemleri
Doğal yollarla oluşanlar:
Deprem, sel
Kasırga, yer kayması
Yanardağ patlaması
Gaziantep Kariyer Polikliniği Gaziantep Merkezli Bir Bireysel Koçluk – Psikolojik Danışmanlık – Aile Danışmanlığı Merkezi olup, Türkiye’de 14 ilde şubesi ile hizmet vermektedir. Randevu almak için lütfen arayınız.