Ebeveynlerin çocuklarına açıklamada en zorlandığı konulardan biri boşanma sürecidir. Alınan bu karar çocuğun yaşına ve durumuna göre sağlıklı şekilde açıklanmazsa çocuk bu süreci sancılı yaşayabilir. Çocukların aklına ilk gelecek sorulardan biri ‘Şimdi kiminle yaşayacağım?’ sorusudur.
Kimi çocuk bu süreçte iki evi olacağı için mutlu olur. Kuralların olmadığı bir süreci hayal edebilir. Ebeveynler bu süreçte çocuk etkilenmesin diye çocuğun her istediğini yapma eğiliminde olabilir. Kendi içlerinde yaşadıkları kaygıyı çocuk üzerinden atlatmaya çalışabilir. Çocuk bunun farkında olsun ya da olmasın bu durumu kullanma eğilimine girer. Onun gözünde anne izin vermezse, baba verecektir ya da tam tersi.
Eğer anne ve baba iletişimi koparmışsa, çocuk bunu da kullanarak yalana başvurabilir. Çünkü ortamda birbiriyle konuşup teyit edecek ebeveyn yoktur.
Bu süreçte ne yapılmalı?
Ebeveyn şunun bilincinde olmalıdır: Karı/koca rollerini bitebilir ama anne/baba rolleri aktif şekilde devam ediyordur. Çocukla alakalı konularda beraber hareket edilmelidir. Böylelikle çocukta bu sürecin normal bir süreç olduğunu, insanların zaman zaman anlaşmazlıklar yaşayabileceğini ama bu anlaşmazlıkların kendinden kaynaklı olmadığını bilir.
Çocuğu anneye ya da babaya karşı doldurmak yanlıştır. Çocuk bu süreçte kendini suçlayabilir. Yaptığı bir yaramazlığın sonucunda bu ayrılığın gerçekleştiğini de düşünebilir.
Her çocuk, duygusal olarak yaşadıklarını farklı şekilde ifade eder.
Ayrılık kararı kesinleşmişse çocukla bu haberi beraber ve ortak kararınız olduğunu belirterek paylaşmalısınız. Annen böyle istiyor ya da baban böyle istiyor söylemlerine girilmemelidir. Çocuğun bu haberi sindirmesi için gerekli zaman verilmelidir. Bu onun için bir yas süreci ile eşdeğer olabilir. Ağlayabilir, sinirlenebilir, sorgulayabilir. Hızlı hareker etmeden, çocuğu da sürece dahil ederek ilerlemek sağlıklı olacaktır. Bir anda ebeveynin evden gitmesi cocuk için hızlı bir adım olacaktır.
Çocuğun aklı karışabilir, kaygılanabilir. Çocuğa bundan sonra ki süreçte ne olacağı anlatılmalıdır. Özellikle hangi rutinlerin değişeceği ya da aynı kalacağı net şekilde anlatılmalıdır.
Boşanma sürecinde destek almak isterseniz, Rönesans Ailesi olarak alanında eğitimlerini almış kadın ve erkek psikologlarımızla sizlere yardımcı olmak isteriz. GAZİANTEP’TE İLK VE TEK UYGULAYICI KURUM olarak 2 psikolog gözetiminde çocuğunuzu oyun terapisine getirebilirsiniz.
Detaylı Bilgi & Randevu için: 0532 131 15 33