Nöro-gelişimsel bir farklılık olan otizm spektrum bozukluğu, doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilir. Her coğrafyada, her toplumda, her ailede rastlanabilir. Bu nedenle ailenin ekonomik koşulu ya da yetiştirme özellikleriyle bir ilgisi yoktur. Neden olduğuna dair bir kesinlik yoktur. Erkeklerde kızlardan daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Eğer çocuğunuz:
Konuşmada gerilik,
Parmağıyla istediği şeyi göstermeme,
İsmi söylenildiği zaman bakmama,
Göz teması kurmama,
Dönen nesnelere ilgi,
Takıntılı davranışlar,
Yaşına uygun oyuna ilgisi yoksa,
Parmak ucunda yürüme ve sallanma gibi davranışları sergiliyorsa otizmli olabilir.
Erken tanı ve doğru eğitimle çocukların büyük bir kısmı gelişim göstermektedir. Bazı çocukların ergenlik zamanında yaşıtlarından bir farkı kalmayabilir.
Tanı alan çocukta öğrenme güçlüğü ve zeka gerilihi de farklı derecelerde görülebilir. Çok az çocukta müzik yeteneği, üstün özellikler görülebilir.
Ailelerin de yaşadığı problemler olabilmekte. Dışarı çıktıkları zaman sosyal kabul ve destek görememe, insanların bakışlarından rahatsız olma, çocuğunun etiketlenmesi ve çocuğu hakkında gelecek kaygısı yaşaması gibi.
Ayrıca ailede özel gereksinime ihtiyacı olan bir birey varsa ve kardeş/kardeşleri varsa bu durum daha da zorlaşabilir. Aile kardeşler arasında ayrım yapmak istemese de özel gereksinimli çocuğa daha fazla zaman ayırmak durumunda kalır. Bu onlara suçluluk duygusu hissettirebilir ya da kardeşten böyle bir suçlama gelebilir. Benimle hiç ilgilenmiyorsunuz, beni hiç sevmiyorsunuz gibi. Bu dengeyi sağlayana kadar ebeveynler zor bir süreçten geçebilir.
Bu durumun sizin hatanız olmadığını bilmelisiniz. Bu süreci beraber yönetmek isterseniz, Rönesans Ailesi olarak alanında eğitimlerini almış kadın ve erkek psikologlarımızla sizlere yardımcı olmak isteriz. Talep ederseniz GAZİANTEP’TE İLK VE TEK UYGULAYICI KURUM olarak 2 psikolog gözetiminde seanslar gerçekleştirmekteyiz.
- Detaylı Bilgi & Randevu için: 0532 131 15 33