Ergenlerde Görülen Olumsuz Davranışlar
✓Nedeni olmayan öfkelenme, ağlama krizleri
✓Söz dinlememe
✓Karamsarlık
✓Yalan söyleme
✓Sorumluluk almama
✓Hırçınlık
[Huzursuzluk
✓Dalgınlık
✓Devamsızlık
Ergenlikte En Sık Görülen Psikolojik Problemler
✓Depresyon
✓Saldırganlık ve şiddet
✓İntihar
✓Davranış Bozuklukları
✓OKB (Obsesif kompulsif bozukluk)
✓Karşı ya da Karşıt Gelme Bozukluğu
✓Yeme Bozuklukları
✓Alkol Madde Kullanımı ve Bağımlılık vb.
Ergenlik dalgalanmalar yaşanan bir dönemdir. Bu dönem ebeveynler açısından ve ergenler açısından zor geçebilir. En büyük şikayetlerden biri anlamamak ve anlaşılmamak üzerinedir. Çatışmanın şiddeti bu durumlarda artabilir. Ergen için bu dönem sosyal anlamda, bedensel anlamda duygusal anlamda ve cinsel anlamda farklılaşmaya başladığı bir süreçtir. Kendini tanımaya çalışır. Duygu durumunda dalgalanmalar olur ve ebeveyn bu dalgalanmaya sebep olan şeyi arar. Bu da ergeni daha çok öfkeye iter. Kendini tanımaya çalıştığı bu dönemde yalnız kalmayı tercih edebilir ve ebeveynler bu konuda endişe duyarlar. Ebeveynler acaba bir sorunu mu var diye kaygılanabilir.
Bu dönemde en önemli noktalardan biri arkadaş seçimidir. Dikkat çekmek için farklı arkadaş gruplarına girmeye çalışabilir. Ailelerin bu konuyu dikkatle takip etmesi önemlidir. Arkadaşlarının eleştirilmesi ergen için öfkeye sebebiyet verir ve o arkadaşına daha da bağlananilir. Öncelikle arkadaşlarını tanıyıp, endişelenilen bir durum varsa bunları mantıklı bir açıklama ile ergenle paylaşabilir.
Bedensel değişimlerden kaynaklı olarak enerjilerinde bir düşüş görülebilir ve bu da ders çalışmasını etkileyebilir. Bu durumda ebeveynler harekete geçirmek için ‘Komşunun çocuğu’ taktiğini kullanmaya çalışır ama bu ergenin hiç istemeyeceği bir durumdur. Onu harekete geçirmek yerine size olan öfkesini artırmaktan öteye gitmez.
İster ergen olsun ister çocuk isterse yetişkin, kıyaslamak insanın istemediği bir durumdur. Çünkü her insan biricikir.
Özgüven problemleri baş gösterebilir. Öncelikle aileler kendilerinden yola çıkarak anlamaya çalışmaması gereklidir. Bende ergenlik geçirdim ama hiç böyle değildim, demek bir çözüm yolu değildir. Ya da senin yaptığını ben aileme yapmış olsaydım şimdi şunu yapardı gibi kendi yaşantınızdan örnekler vermekte bir çözüm yolu değildir.
Ergen anlaşılmak ister. Değer görmek ister. Davranışlarınız ve söylediğiniz sözler bu yüzden önemlidir. Sizde bulamadığı bu anlayışı ve değeri başkalarında arayabilir.
Bir konu hakkında fikrini paylaşmak istediği zaman dinlenmeli ve sen şimdi küçüksün anlamıyorsun, bizim yaşımıza gelince anlarsın, tarzında geribildirim yapmak yersiz olacaktır.
Sizden nasihat isteseydi bunu sizinle paylaşırdı. O yüzden nasihatlarde bulunmak uzun vadede bir çözüm yolu değildir. Nasihatler genellikle, sadece ergenin o an ebeveyni dinlemesini sağlar.
Eğer ergenin bu dalgalanmaları sıklaşmış bir şekilde devam ediyor aile içinde çatışmadan durulmuyor ve okul hayatını, sosyal hayatını önemli ölçüde etkiliyor ise Rönesans Ailesi olarak alanında eğitimlerini almış kadın ve erkek psikologlarımızla sizlere yardımcı olmak isteriz.
GAZİANTEP’TE İLK VE TEK! SEANS İÇİNDE 2 PSİKOLOG EŞLİĞİNDE GÖRÜŞME SAĞLAYABİLİRSİNİZ!
Detaylı Bilgi & Randevu için: 0532 131 15 33