Psikolojide bağlanma stilleri önemli bir konudur. Bebek ve ona birincil bakım veren yetişkin arasında gelişen bağlanma, bebeğin güven duygusunun da temelidir. Psikolog John Bowlby & Mary Ainsworth tarafından bu bağ gözlemlenmiş ve bağlanma teorisi geliştirilmiştir.
Bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Kurulan bağ ileri yaşamımızda kuracağımız ilişkilerimiz üzerinde, bir sorunla baş etme konusunda vereceğimiz geri dönüşlerde, kendimizi ve çevremizi nasıl algıladığımız konusunda da etkili olacaktır.
Psikolog Mary Ainsworth
Güvenli bağlanma,
Kaygılı bağlanma
Ve korkulu-kaçıngan olmak üzere üç şekilde belirtmiştir.
Solomon & Main ise dördüncü bağlanma türü olan güvensiz bağlanmayı eklemiştir.
Güvenli Bağlanma: En sağlıklı bağlanma türüdür. Çocuk olumlu ve olumsuz duygularını yaşar. Bakım veren kişi çocuğun alanından uzaklaştığı zaman huzursuzluk yaşansa bile geri geleceğini bilir ve bakım vereni tekrar gördüğünde rahatlar, kendini güvende hisseder. Benlik algısı olumludur. İleriki yaşamında da iyi ilişkiler kurmaya meyillidir. Sınırları bilir ve gerektiğinde kendi sınırlarını da koyabilir.
Kaygılı Bağlanma: Bu bağlanma türünde bir tutarsızlık vardır. Çocuğun ihtiyaçları karşılanırken birincil bakım veren kişi bazen vardır, bazen yoktur. Bu da bebekte güven duygusunu zedeler. Bakım veren ortamda olmadığı zaman yoğun kaygı yaşar, sakinleşemez, öfke duyar. İleriki yaşamında ilişkilerinde insanlara güven duymaz. Sevilip sevilmediğinden kuşku duyar. Terk edilme korkusu yaşar. Olumsuz düşüncelere sahip olur ve güvende hissetmek için onaylanma ihtiyacı vardır.
Korkulu-Kaçıngan Bağlanma: Bakım veren ilgisiz ve mesafelidir. Bebeğin ihtiyaçlarını göremez ya da ihtiyaçlarına karşı tepkisiz kalır. Bebek için bakım verenin varlığı ya da yokluğu onu etkilemez. Korkulu/Kaçıngan bağlanan bebek ileriki yaşamında duygularını gizlemeyi tercih eder ve ilişkilerinde sorun yaşar. Sadece kendisine güvenir, bağ kurmaktan kaçınır. Yakın ilişkiler onu rahatsız eder. Yardım istemez.
Güvensiz Bağlanma: Sağlıksız bir bağlanma biçimidir. Bebek bakım verenin yanında korku duyar. Çatışma yaşar. Bakım verenin geçmişinde de sıkıntılı dönemler görmek mümkündür. Örn: Psikiyatrik bir rahatsızlığa sahip olabilir. Güvensiz bağlanan bir bebeğin ileriki yaşamında da kendini yönetmekte güçlük çekmesi, sosyal hayatında problemler yaşaması, sorumluluktan kaçması, madde kullanması olasıdır. Suça eğilim gösterebilirler.
Rönesans Ailesi olarak alanında eğitimlerini almış kadın ve erkek psikologlarımızla sizlere yardımcı olmak isteriz. Talep ederseniz GAZİANTEP’TE İLK VE TEK UYGULAYICI KURUM olarak 2 psikolog gözetiminde seanslar gerçekleştirmekteyiz.
Detaylı Bilgi & Randevu için: 0532 131 15 33