Ebeveyn – Çocuk Çatışması (GAZİANTEP’TE İLK VE TEK! 2 PSİKOLOG EŞLİĞİNDE OYUN TERAPİSİ)

Zaman zaman çocuğunuzla ters düştüğünüz durumlar olabilir. Hatta bu durum bazı zamanlarda sık sık kendini tekrar edebilir. Ebeveyn çocukla zıt düştüğü zaman, ortaya istenmeyen yeni problemler çıkabilir. Yaygın olarak aile ve çocuğun zıt düşmesinin başında davranışlar vardır. Ebeveyn olarak çocuğumuz için en iyisinin ne olacağını düşünür ve ondan istediğimiz gibi davranışlar sergilemesini isteriz fakat bu isteklerimiz çocuğumuzla aramızda çatışmalara sebebiyet verebilir.

Çatışmaya sebep veren etkenlerden bazıları:

1) Ebeveyn çocuktan ne bekliyor? Çocuk bu beklentinin farkında mı ve bu beklenti çocuk üzerinde strese sebep oluyor mu?

2) Ebeveyn çocuğuyla iletişime geçerken hangi iletişim yollarını tercih ediyor ve nasıl bir dil kullanıyor?

3) Evde kuralları kim koyuyor ve kurallar çocuğun yaşına uygun mu?

4) Ebeveynin teknolojik aletleri kullanımda çocuğunu sınırlandırmak istemesi

5) Kardeş kıskançlığı, kardeşler arasında dengenin aile tarafından sağlanamaması

Peki ebeveny olarak bu durumlarda ne yapmamız gerekiyor? Çocuğun isteklerine karşı çıkarak sert bir tutum mu sergilememiz gerek yoksa tam tersi yumuşak bir tutum mu? Ya da dengenin sağlanması için arabulucu bir tutum içinde mi olmak gerek?

Sert tutumda olursanız çocuğunuz sizi otorite olarak görür ama otorite figürü ortadan kalkınca tekrar eskiye dönecektir. Cezalandırma yöntemiyle çocuğunuza bir noktaya kadar isteklerinizi yaptırabilirsiniz. Bu da çocuğunuzun size karşı öfke beslemesine neden olabilir. Çocuğunuzla aranızdaki ilişkiye ciddi zarar verebilir.

Yumuşak tutumda olursanız, yani kendi isteğiniz olmazsa çocuğun isteği olur. Çocuk istediği şey olmadığı zaman ısrar etmeye başlar. Bu ısrarlarla sizi bunaltır ve en sonunda yine çocuğun isteği olur. Ebeveyn bu durumun kötü sonuçlarını gördüğü için hayır demeye çalışsa bile çocuk artık bu iletişim dilinde olduğu için sizin sınırlarınızı zorlar ve istediğini alana kadar bu devam eder. Hayır dediğiniz zaman bir bakmışsınız öfke nöbeti geçiren bir çocukla karşı karşıyasınız.

Arabulucu olursanız, yani hem sizin hem çocuğun istekleri göz önünde olmuş olur. Sorun beraber çözüme kavuşturulur. Bu durum hem sizin hem çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır. Çocuk birey olarak var olduğunu hisseder ve bu durum hoşuna gider. Önemsendiğini bilir ve ebeveyne karşı daha işbirlikçi bir yaklaşım sergiler.

 

 

Çocuğunuzu dinleyin ve anlamaya çalışın. Çocuğunuzla empati kurun. Daha önce kullandığınız dili unutun. Suçlayıcı, cezalandırıcı bir dille çocuğunuza yaklaşmayın. Sizin ve çocuğunuzun duygularına yönelik konuşmalar yapın.

 

Çocuğunuzla iletişim konusunda yardım almak isterseniz, Rönesans Ailesi olarak alanında eğitimlerini almış kadın ve erkek psikologlarımızla sizlere yardımcı olmak isteriz.GAZİANTEP’TE İLK VE TEK UYGULAYICI KURUM olarak 2 psikolog gözetiminde çocuğunuzu oyun terapisine getirebilirsiniz.

Detaylı Bilgi & Randevu için: 0532 131 15 33

Yorum Bırakın